» جاذبه های سوماموس بلندترین قله استان گیلان

همه آنچه که باید درباره کوه سوماموس بدانید
قله سوماموس با ارتفاع حدود 3700 متر از سطح دریا مرتفع ترین قله استان گیلان است که در ارتفاعات جنوبی شهرهای ساحلی رامسر و چابکسر قرار دارد.
برای صعود به این کوه از طریق رامسر به روستای جواهر ده رفته و از آنجا از جبهه شمالی این کوه صعود به قله را آغاز کنید.
قله سوماموس (سماموز یا سومام) یکی از نقاط اوج رشته کوه البرز غربی است. ارتفاع قله سوماموس 3703 متر، مرتفع ترین قله مشرف به دریای خزر و از این رو بلندترین قله استان گیلان به نام بام گیلان است.
قله سوماموس تنها 24 کیلومتر با دریای خزر فاصله دارد و همچنین نزدیکترین قله به دریای خزر است.
قله در جنوب کلاچایند و رامسر و در مرز بین جنگل های شمالی و دره اشکور قرار دارد. قله سوماموس در شرقی ترین منتهی الیه استان گیلان در رودسر قرار دارد و روستای جواهر ده در رامسر، روستای جنت رودبار، روستای چورتی (سادات شهر)، روستای جواهر دشت (کلاچای)، روستای کاکرود و روستای پرچ کوه (رحیم آباد) قرار دارند.
سوماموس یعنی زیر آسمان. این کوه بهشتی مانند جزیره ای است که توسط جنگل ها احاطه شده است. این جنگل ها تا ارتفاع حدود 2000 متری پیش رفته اند و از آنجا به بعد چمنزارها و سرسبزی جای درختان را می گیرد. در ارتفاع 3000 متری و بیشتر، صخرهها، سنگها، یالها و برفزارهای فصلی وجود دارد که صعود به قله را زیباتر و متنوعتر کرده است.
نزدیک قله سوماموس امامزاده ای به نام آقا سوماموس وجود دارد که به گفته برخی از مورخان محل دفن یحیی کیایی از شاهزادگان کار کیا در لاهیجان است.
قله شاه معلم در گذشته مرتفع ترین قله استان گیلان به شمار می رفت اما با تقسیم بندی های دقیق کشوری اکنون قله سوماموس مرتفع ترین قله گیلان محسوب می شود.
«موس» به معنای چیزی شبیه تپه است، از این رو به قله ها، تپه ها، ارتفاعات و غیره «موس» یا «موز» می گویند. سومام نیز نام روستایی در املش گیلان است. به این ترتیب سوماموس به معنای قله و ارتفاعات سومام است.
این منطقه از گذشته مرتع بوده و هنوز هم گله های بزرگی در دامنه کوه چرا می کنند. چنان که در اسناد تاریخی مرتع خاندان های معروف در جواهر ده رامسر آمده است. مانند شلشریف و سلطان رستم.
دامنههای کوه دارای پوشش جنگلی و ارتفاعات پوشیده از چمنزارها، گلهای کوهستانی و نوع خاصی از سروهای خزنده است.
جانوران این منطقه شامل خرس، روباه، خرگوش، عقاب، شاهین و ... است.
بهترین فصل برای صعود به قله سوماموس تابستان است.
مسیرهای صعود به قله سوماموس
مسیر شمالی رامسر – جواهر ده – سیاهکند – گردنه جواهر دشت – قله سوماموس
مسیر شرقی جنت رودبار - باغ دشت - رودبار کش - قله سوماموس
مسیر جنوب شرقی رامسر – جواهر ده – باغ دشت – لاپا سر – قله سوماموس
مسیر شمال شرقی رامسر – جواهرده – سیاهکند – باغ دشت – رودبار کش – قله سماموس
مسیر غربی سیاهکلرود – جواهر دشت – گردنه جواهر دشت – قله سوماموس
فاصله تا مقصد بر حسب زمان
از روستای خیاط محله تا جواهر دشت 2 تا 2.5 ساعت، حدود 26 کیلومتر جاده در حاشیه جنگل و درختان انبوه پوشیده از خزه، از دره های فرعی عمیق پر درخت می گذرد و از جواهر دشت حدود 4 تا 4.5 ساعت طول می کشد. به قله توسط دنباله اجتماعی.
در میانه راه چایخانه ای در کنار چشمه ای قرار دارد که محل مناسبی برای توقف و استراحت است. مکان هایی که وسیله نقلیه عبور نمی کند یا به وانت نیاز است، از روستای جواهر دشت یایلک تا قله (بدون استراحت)، حدود 4 تا 4.5 ساعت پیاده روی مداوم با سرعت معمولی طول می کشد.
از قله سوماموس اوج علم کوه و قله خشچال در جنوب قابل مشاهده است. از بالا که به پایین نگاه می کنید، انگار بالای ابرها هستید، ابرهای سفید تمام دره زیر قله تا دریا را پوشانده و منظره بسیار باشکوهی را در مقابل شما ایجاد می کند.
سُماموس یا قله سمام نام قله ایست با 3689 متر ارتفاع، مرتفعترین قلهٔ مشرف به دریای خزر و بلندترین قلهٔ گیلان است.
سمام نام عمومی منطقهای در سمت شمال غربی چکاد است که چند پارچه آبادی در آن قرار دارد و در صورت نسبت سمامی خوانده میشود. از جمله افراد سرشناس آن، یکی از بنیانگذاران مکتی تفکیک شیخ علی اکبرالهیان سمامی رامسری است. منطقهٔ سمام جزو «پایین اشکور» و به اصطلاح محلی سمام یکی از آبادیهای «جیر اشکور» رودسر است.
در نزدیکیهای قله، امامزادهای قرار دارد به نام آقا سماموس که در حقیقت به نقل برخی از تاریخ نگاران همان کارکیا یحیی کیایی از شاهزادگان کیایی لاهیجان است. کوهنوردان میتوانند وسایل سفر خویش را آنجا بگذارند و با کمی استراحت در آن خود را برای صعود قله آماده کنند. اگر بر فراز قلهٔ سماموس بایستید معمولاً همهٔ درهٔ اِشکَوَرات تا دریا پوشیده از مهاست. قله در جنوب کلاچای و رامسر مرز جنگل های شمال و دره اشکور قراردارد. قله سماموس و قله شرقی آن توسط خط الرأس جنوبی خود به قله گردبن با ارتفاع 3300 متر و سپس در امتداد جنوب کوه بزابن و قله بزرگ خشچال متصل می گردد.
بر پایهٔ باورهای عمومی مردم منطقه روزگاری سماموس کرانهٔ دریای بزرگی بودهاست که همهٔ منطقهٔ شمال کشور ایران را گرفته بود.
پس سوماموس به معنای قله چراگاه یا قلهای است که گیاه مخصوص چریدن چهارپایان وجود دارد. این معنا از آن رو درست مینماید که در این منطقه از گذشته چراگاه چارپایان بودهاست و هنوز هم گلههای بزرگ است در دامنهٔ آن رها و در حال چریدن است. افزون بر آن که در زمانهٔ ما نیز چراگاه رمههای گالش ها در تابستان و بهار است. چنانکه از اسناد تاریخی نیز به عنوان چراگاه خاندانهای معروف جورده رامسر مانند شل شریف و سطان رستم یادشدهاست.
گروهی دیگر سمام را به معنای باز و شاهین شکاری دانستهاند. پس سماموس ترکیبی از سمام و موس است که در حالت ادغام تخفیف داده میشود و سماموس خوانده میشود. در این صورت سماموس به معنای آشیانه شاهین و عقاب معنا میدهد که این دور از ذهن نیست.